Undead

Wat betekent Undead?

Woordenboek Publicatie Undead op 29 mei 2023

Undead


Zombie
Zombie

De undead (ondoden) zijn wezens in mythologie, legende of fictie die dood zijn, maar zich gedragen alsof ze leven. Meestal verwijst de term naar fysieke vormen van voorheen levende mensen. In sommige gevallen worden ook de onstoffelijke vormen van de doden meegenomen in de term undead.

Een veelvoorkomend voorbeeld van een undead wezen is een lijk dat opnieuw tot leven wordt gewekt door:

 • bovennatuurlijke krachten
 • necromantie
 • eigen levenskracht van de overledene
 • levenskracht van een ander wezen, zoals een demon

De undead komen voor in de diverse religies van de meeste culturen en verschijnen in veel fantasiewerelden en horror verhalen. De term wordt ook gebruikt in de wetenschap waarin pogingen wordt gedaan om doden op te wekken door middel van wetenschap en technologie.

Undead komen vaak voor in fantasieverhalen, waar ze meestal worden afgebeeld als vijanden of monsters. Undead kunnen verschillende eigenschappen hebben, zoals onsterfelijkheid, weerstand tegen magie of verwondingen of het vermogen hebben om andere wezens te kunnen veranderen in undead.

Mummie
Mummie

Soorten undead

Onder de undead vallen de volgende soorten:

 • Mummies
  Lijken die geconserveerd zijn door balseming of natuurlijke omstandigheden. Ze kunnen worden gereanimeerd door magie of vloeken en hebben vaak bovennatuurlijke krachten of ziektes.
 • Vampiers
  Wezens die zich voeden met het bloed of de levenskracht van levende wezens. Ze kunnen worden gecreëerd door een beet van een andere vampier of door een ritueel. Ze hebben vaak een bleke huid, scherpe tanden, bovenmenselijke snelheid en kracht, afkeer tegen zonlicht, knoflook of religieuze symboliek.
 • Zombies
  Lijken die geïnfecteerd zijn door een virus, een parasiet, een schimmel of een magische spreuk. Ze hebben geen tot weinig intelligentie en weinig wilskracht. Zombies worden gedreven door een honger naar vlees. Zombies kunnen worden gedood door het vernietigen van hun hersenen of hun lichaam.
 • Skeletten
  Lijken die alleen nog maar uit botten bestaan. Skeletten worden gereanimeerd door magie of necromantie. Skeletten worden vaak ingezet als soldaten, wachters of als kanonvoer. Ze hebben geen organen of spieren en ze kunnen worden gedood door het vernietigen van botten, zodat ze niet meer kunnen herstellen.
 • Geesten
  De zielen of de essentie van overledenen personen die niet naar de hemel (of hel) zijn gegaan. Ze kunnen zich manifesteren als zichtbare of onzichtbare verschijnselen, geluiden, geuren of sensaties. Ze kunnen worden gebonden aan een plaats, voorwerp of een persoon en hebben vaak onafgemaakte zaken of wraakgevoelens.
 • Liches
  Machtige tovenaars die hun ziel hebben overgebracht naar een voorwerp om onsterfelijk te worden. Ze hebben hun lichaam behouden, maar zijn verrot van binnen en zijn verminkt. Ze hebben veel kennis en magische krachten. Door het vernietigen van het voorwerp, kunnen liches worden gedood.
Undead Death Knight
Undead Death Knight uit het spel World of Warcraft

Undead als speelbare ras in World of Warcraft

De Undead is een speelbare ras het MMORPG game World of Warcraft.

De dood bood geen ontsnapping voor een grote groep mensen die waren gedood tijdens de campagne van de Lich King om de levenden uit Lordaeron te verwijderen. Toen zijn greep op de undead wankelde, brak een groep ondoden zich los van de ijzeren wil van hun meester. Ze noemen zichzelf de Forsaken.

De undead in World of Warcraft hebben de volgende voordeeltjes:

 • Spreuk om charme, angst en slaapeffecten te verwijderen.
 • Het eten van lijken om gezondheid te verhogen en mana te genereren.
 • Vermogen om de gezondheid van tegenstanders langzaam te verminderen.
 • Bescherming tegen shadow magie.
 • Geen adem toe hoeven halen onder water.
Youtube: Fantastische historie van de Undead
Dead Crusader van de Undead Horde
Dead Crusader van het spel “Raid: Shadow Legends”
Skelet op romantische toer
Romantische date met een skelet

Synoniemen, volkstaal en eufenismen

Nederlandse vlag Ondode


          

Woordenboeken:

Woordenlijst:

Ghost
Een geest is een bovennatuurlijke entiteit waarvan wordt aangenomen dat het de geest is van een dode persoon of dier die aan de levenden kan verschijnen. Sommige mensen denken dat geesten rondspoken op plaatsen waar ze zijn gestorven of waar ze onafgemaakte zaken hebben. Geesten worden vaak geassocieerd met angst, mysterie en paranormale verschijnselen. Begrippen […]
Ghoul
Een ghoul is een wezen dat zich voedt met menselijk vlees, vooral van lijken of kinderen. De ghoul kan van gedaante veranderen en mensen lokken naar afgelegen plekken om ze te doden en op te eten. Ghouls komen veel voor in volksverhalen, vooral uit de Arabische cultuur. Het is een demonisch of ondood wezen. Het […]
Ghoul (vampire)
Een ghoul is een wezen (mens) dat het bloed van een vampier heeft gedronken en daardoor onder invloed van de vampier komt. De betrokken vampier is de regnant of meester van de ghoul. Het drinken van bloed van een vampier levert voor de ghoul een aantal voordelen op, waaronder: Om de voordelen van het ghoul […]
Death Knight
Een Death Knight (DK) is een soort ondode krijger die duistere magie en runenwapens gebruikt. Een DK is een strijder die gebruik maakt van een zwaard of bijl, die bewerkt is met runen. DK’s nemen het van dichtbij op tegen hun vijanden (close combat) en vullen hun wapens aan met duistere magie die de vijanden […]

Gerelateerde websites

Externe linkBeschrijvingTaal
Wikipedia: Undead The undead are beings in mythology, legend, or fiction that are deceased but behave as if alive. Engelse vlag
Wowpedia: Undead The undead are former mortals who have died and have had their souls trapped between life and death. Engelse vlag

Hashtags

#GhostStory   #Horror   #OndodeGasten   #Paranormaal