Space Tower

Wat betekent Space Tower?

Woordenboek Publicatie Space Tower op 19 november 2023

Space Tower


Space tower op aarde
Space tower op aarde

Een space tower is een enorme constructie die vanaf de aarde tot in de ruimte reikt. Het is een soort lift die mensen en goederen naar de ruimte kan brengen zonder raketten te gebruiken. Een space tower bestaat uit een lange kabel of buis die aan de ene kant vastzit aan een ankerpunt op de aarde en aan de andere kant aan een contragewicht in de ruimte.

De kabel of buis draait mee met de rotatie van de aarde en wordt zo op spanning gehouden door de middelpuntvliedende kracht. Langs de kabel of buis kunnen klimmers of capsules omhoog en omlaag bewegen met behulp van elektrische motoren of magnetische levitatie.

Een space tower heeft verschillende kenmerken die het onderscheiden van andere bouwwerken.

 • Hoogte
  Een space tower moet minstens 36.000 kilometer lang zijn om in een geostationaire baan te komen, waar het contragewicht stil blijft hangen boven een vast punt op de aarde.
 • Sterkte
  Een space tower moet bestand zijn tegen enorme krachten, zoals wind, weer, aardbevingen, bliksem, botsingen met ruimteafval en sabotage.
 • Prijs
  Een space tower kost miljarden of zelfs biljoenen euro’s om te bouwen en te onderhouden.
 • Nut
  Een space tower kan veel voordelen bieden voor de wetenschap, de economie, het milieu en de mensheid in het algemeen.
Space Tower vanaf de grond

Doelen

Een space tower heeft verschillende doelen die afhangen van de visie en de belangen van de bouwers en de gebruikers.

 • Goedkoper en makkelijker toegang te krijgen tot de ruimte voor onderzoek, exploratie, exploitatie, kolonisatie en toerisme.
 • Energie op wekken uit zonne- of windkracht in de ruimte en die naar de aarde te sturen via microgolf- of laserstralen.
 • Communicatie- of observatiesatellieten vervangen of aan te vullen met platforms of stations die aan de space tower hangen.
 • Militaire of politieke macht uit oefenen over de aarde of de ruimte door middel van wapens of spionage.

Bewapening en verdediging

Een space tower is een kwetsbaar en waardevol doelwit voor vijanden of terroristen die het willen vernietigen of overnemen. Daarom moet een space tower goed bewapend en verdedigd worden tegen mogelijke aanvallen.

 • Wapensystemen installeren langs de kabel of buis of op het contragewicht, zoals raketten, lasers, kanonnen of drones.
 • Beveiligingssystemen installeren, zoals camera’s, sensoren, alarmen of sloten.
 • Personeel trainen en inzetten voor bewaking, patrouille of interventie.
Space Tower

Bemanning

Een space tower heeft verschillende soorten personeel nodig om te functioneren en te opereren. Sommige personeelsleden werken op de grond bij het ankerpunt, waar ze zorgen voor logistiek, administratie, onderhoud of controle. Andere personeelsleden werken in de lucht langs de kabel of buis, waar ze zorgen voor inspectie, reparatie, schoonmaak of transport. Weer andere personeelsleden werken in de ruimte bij het contragewicht of de platforms of stations, waar ze zorgen voor wetenschap, techniek, energie of communicatie.

Het personeel van een space tower moet gekwalificeerd, getraind en gemotiveerd zijn om de uitdagingen en de gevaren van hun werk aan te kunnen.

Voorzieningen

Een space tower heeft verschillende voorzieningen en diensten nodig om het personeel en de bezoekers te accommoderen en te faciliteren. Sommige voorzieningen en diensten zijn vergelijkbaar met die op de aarde, zoals voedsel, water, lucht, elektriciteit, internet, sanitair, verwarming, koeling, verlichting, meubilair, kleding, medische zorg, onderwijs, entertainment of sport. Andere voorzieningen en diensten zijn specifiek voor de ruimte, zoals zuurstof, druk, zwaartekracht, straling, isolatie, navigatie, communicatie of veiligheid.

De voorzieningen en diensten van een space tower moeten efficiënt, betrouwbaar en duurzaam zijn om het welzijn en de tevredenheid van de gebruikers te garanderen.

Europa compleet bedekt door space tower

Bekende space towers

Er zijn nog geen echte space towers gebouwd of in gebruik genomen, maar er zijn wel veel plannen en ontwerpen gemaakt door verschillende organisaties en individuen.

 • Orbital Ring
  De Orbital Ring is een concept van Paul Birch uit 1982 dat bestaat uit een ring van kabels die rond de aarde draait met een snelheid die hoger is dan de baansnelheid. De ring wordt ondersteund door magnetische levitatie boven een stationaire kabel die aan de aarde is verankerd. De ring kan capsules vervoeren die mensen en goederen naar de ruimte brengen of terugbrengen.
 • Space Elevator
  De Space Elevator is een concept van Yuri Artsutanov uit 1960 dat bestaat uit een kabel die vanaf de evenaar naar een geostationaire baan reikt. De kabel wordt gespannen gehouden door een contragewicht dat verder in de ruimte hangt. De kabel kan klimmers vervoeren die mensen en goederen naar de ruimte brengen of terugbrengen.
 • Space Fountain
  De Space Fountain is een concept van Robert Forward uit 1980 dat bestaat uit een stroom van projectielen die vanaf de aarde naar een station in de ruimte worden geschoten en weer terugkaatsen. De projectielen oefenen een opwaartse kracht uit op het station dat zo boven de aarde blijft zweven. Het station kan capsules vervoeren die mensen en goederen naar de ruimte brengen of terugbrengen.

Soorten

 • Lineaire space tower
  Een space tower die bestaat uit een rechte lijn van kabels of buizen die vanaf de aarde naar de ruimte reikt. Een lineaire space tower kan verticaal of schuin zijn afhankelijk van het ankerpunt en het contragewicht.
 • Cirkelvormige space tower
  Een space tower die bestaat uit een cirkel of ring van kabels of buizen die rond de aarde draait. Een cirkelvormige space tower kan horizontaal of hellend zijn afhankelijk van het rotatievlak en het middelpunt.
 • Netwerk space tower
  Een space tower die bestaat uit een netwerk of rooster van kabels of buizen die elkaar kruisen of verbinden.
Bovenkant space tower

Games, boeken en films

 • Space Elevator Simulator
  Een realistische simulatie van het bouwen en besturen van een space tower. Je moet rekening houden met technische uitdagingen, natuurlijke gevaren en economische factoren.
 • Orbital Transporter
  Een strategisch spel waarin je een ruimtevaartbedrijf runt dat gebruik maakt van een space tower. Je moet vracht vervoeren, contracten afsluiten en concurreren met andere bedrijven.
 • Space Tower Defense
  Een klassiek tower defense spel waarin je je space tower moet verdedigen tegen aanvallen van aliens, piraten en rivalen.
 • The Fountains of Paradise
  Een sciencefictionroman van Arthur C. Clarke uit 1979. Het verhaal gaat over een ingenieur die probeert een space tower te bouwen op een eiland in de Indische Oceaan, terwijl hij te maken krijgt met politieke, religieuze en ecologische kwesties.
 • Skyward
  Een young adult roman van Brandon Sanderson uit 2018. Het verhaal gaat over een meisje dat ervan droomt om piloot te worden in een wereld waar de mensheid ondergronds leeft en wordt aangevallen door buitenaardse wezens. Ze ontdekt een geheimzinnig ruimteschip bij een verlaten space tower.
 • Tower of Babylon
  Een kort verhaal van Ted Chiang uit 1990. Het verhaal gaat over een groep mijnwerkers die de top van de legendarische toren van Babel proberen te bereiken, die tot in de hemel reikt.
 • Sky High
  Een Japanse film uit 2003. Het verhaal gaat over een detective die de moord op zijn verloofde onderzoekt, die werkte als ingenieur aan een space tower project.
 • The Space Between Us
  Een Amerikaanse film uit 2017. Het verhaal gaat over een jongen die geboren is op Mars en naar de aarde reist om een meisje te ontmoeten dat hij online heeft leren kennen. Hij bezoekt ook de ruïnes van een space tower in Las Vegas.
 • Ad Astra
  Een Amerikaanse film uit 2019. Het verhaal gaat over een astronaut die op zoek gaat naar zijn vermiste vader, die betrokken was bij een geheim project om buitenaards leven te vinden. Hij reist via een space tower naar de maan en verder.
 • Planetes
  Een Japanse anime serie uit 2003. Het verhaal gaat over een team van ruimteafval opruimers die werken voor een bedrijf dat verbonden is aan een space tower.
 • Ascension
  Een Amerikaanse miniserie uit 2014. Het verhaal gaat over een geheime missie naar Proxima Centauri die in 1963 werd gelanceerd vanaf een space tower. De bemanning denkt dat ze in de ruimte zijn, maar ze zitten eigenlijk in een gesimuleerde omgeving.
 • Salvation
  Een Amerikaanse serie uit 2017. Het verhaal gaat over een groep mensen die proberen te voorkomen dat een asteroïde de aarde raakt. Ze werken aan een plan om een space tower te gebruiken als lanceerplatform voor een raket.

Synoniemen, volkstaal en eufenismen

Nederlandse vlag Ruimtetoren
Engelse vlag Space Elevator
Nederlandse vlag Ruimtelift
Engelse vlag Orbital Lift
Engelse vlag Space Bridge
Engelse vlag Star Ladder


          

Woordenboeken:

Gerelateerde websites

Externe linkBeschrijvingTaal
Wikipedia: Space elevator A space elevator, also referred to as a space bridge, star ladder, and orbital lift, is a proposed type of planet-to-space transportation system. Engelse vlag

Hashtags