Skill

Wat betekent Skill?

Woordenboek Publicatie Skill op 19 november 2023

Skill


Skill - Kicking
Skill Kicking

Skill is een term die gebruikt wordt om het vermogen van een personage om een bepaalde actie uit te voeren te beschrijven. Een skill kan bijvoorbeeld een aanval, een verdediging, een genezing, een magie, een vaardigheid of een talent zijn. Skills worden vaak gebruikt in games en fantasy verhalen om de personages meer variatie, uitdaging en plezier te geven.

Een skill heeft meestal de volgende kenmerken:

 • Een naam die de skill beschrijft of aanduidt.
 • Een effect dat de skill heeft op het personage zelf, op andere personages of op de omgeving.
 • Een voorwaarde die nodig is om de skill te kunnen gebruiken, zoals een bepaald niveau, een bepaald voorwerp, een bepaalde hoeveelheid energie of een bepaalde situatie.
 • Een beperking die de skill minder vaak of minder effectief maakt, zoals een cooldown, een kosten, een risico of een nadeel.
Skill - Onderhandelen
Skill – Onderhandelen

Doelen

 • Je personage sterker, sneller, slimmer of mooier maken.
 • Je vijanden verslaan, ontwijken, misleiden of intimideren.
 • Je bondgenoten helpen, beschermen, genezen of inspireren.
 • Je omgeving verkennen, manipuleren, veranderen of vernietigen.
 • Je verhaal interessanter, spannender, grappiger of romantischer maken.

Historie

Skills in games zijn ontstaan uit de behoefte om de gameplay meer diversiteit en diepgang te geven. De eerste games hadden vaak maar één of enkele acties die de speler kon uitvoeren, zoals schieten, springen of rennen.

Naarmate de technologie en de creativiteit van de game-ontwikkelaars verbeterden, werden er meer mogelijkheden toegevoegd om de speler meer keuzevrijheid en uitdaging te bieden. Zo ontstonden er genres als role-playing games (RPG), strategy games en action-adventure games, waarin skills een belangrijke rol spelen.

Skills in games werden ook beïnvloed door andere media, zoals boeken, films en comics, die vaak fantasy elementen bevatten.

Skill - Blocking
Skill – Blocking

Soorten

 • Fysieke skills
  Skills die te maken hebben met het lichaam van het personage, zoals kracht, snelheid, behendigheid of uithoudingsvermogen. Voorbeelden zijn zwaardvechten, boogschieten, klimmen of zwemmen.
 • Mentale skills
  Skills die te maken hebben met de geest van het personage, zoals intelligentie, wijsheid, charisma of wilskracht. Voorbeelden zijn puzzels oplossen, onderhandelen, liegen of mediteren.
 • Magische skills
  Skills die te maken hebben met het gebruik van bovennatuurlijke krachten, zoals elementen, illusies, bezweringen of vloeken. Voorbeelden zijn vuurbal werpen, onzichtbaar worden, iemand betoveren of iemand vervloeken.
 • Speciale skills
  Skills die uniek zijn voor het personage of het verhaal, zoals superkrachten, mutaties, technologieën of artefacten. Voorbeelden zijn vliegen, teleporteren, laserogen of een magisch zwaard hanteren.

Skill versus ability

Een skill is een vaardigheid die je kunt leren, oefenen en verbeteren. Een ability is een aangeboren talent of eigenschap die je niet of nauwelijks kunt veranderen. Bijvoorbeeld, je kunt leren om beter te schieten in een shooter game, dat is een skill. Maar je kunt niet leren om sneller te rennen of hoger te springen, dat zijn abilities.

In sommige games en fantasy verhalen worden skills en abilities door elkaar gebruikt, of hebben ze andere namen. Bijvoorbeeld, in Dungeons & Dragons heb je skills zoals acrobatics, stealth en persuasion, maar ook abilities zoals strength, dexterity en charisma. In Harry Potter heb je spells die je kunt leren als skills, maar ook magical abilities die je hebt of niet hebt, zoals parseltongue of metamorphmagus.

Skill - Schilderen
Skill – Schilderen

Boeken en films

 • Ready Player One
  Een boek waarin de hoofdpersoon deelneemt aan een virtuele realiteit spel waarin hij allerlei skills moet gebruiken om een easter egg te vinden. Voorbeelden van skills zijn kennis van popcultuur, hacken, racen en vechten.
 • The Hunger Games
  Een boek waarin de hoofdpersoon moet overleven in een dodelijke arena waarin ze allerlei skills moet gebruiken om te winnen. Voorbeelden van skills zijn boogschieten, jagen, vallen zetten en bondgenootschappen sluiten.
 • Eragon
  Een boek waarin de hoofdpersoon een draakrijder wordt en allerlei skills moet gebruiken om een kwaadaardige koning te verslaan. Voorbeelden van skills zijn drakencommunicatie, zwaardvechten, magie en alchemie.
 • The Matrix
  Een film waarin de hoofdpersoon ontdekt dat hij in een gesimuleerde wereld leeft en allerlei skills moet gebruiken om zich te bevrijden. Voorbeelden van skills zijn kung fu, schieten, hacken en vliegen.
 • Star Wars
  Een film waarin de hoofdpersoon een jedi wordt en allerlei skills moet gebruiken om het kwaad te bestrijden. Voorbeelden van skills zijn lichtzwaardvechten, force powers, pilootvaardigheden en droidreparatie.
 • Avatar
  Een film waarin de hoofdpersoon een alien wordt en allerlei skills moet gebruiken om een planeet te redden. Voorbeelden van skills zijn dierrijden, boogschieten, taal leren en spiritualiteit.
 • Game of Thrones
  Een serie waarin de personages in een middeleeuwse wereld leven en allerlei skills moeten gebruiken om te overleven. Voorbeelden van skills zijn zwaardvechten, politiek, spionage en draken temmen.
 • Stranger Things
  Een serie waarin de personages in een jaren 80 wereld leven en allerlei skills moeten gebruiken om een bovennatuurlijke dreiging te stoppen. Voorbeelden van skills zijn fietsen, Dungeons and Dragons spelen, telekinese en radiosignalen opvangen.
 • The Witcher
  Een serie waarin de personage in een fantasy wereld leeft en allerlei skills moet gebruiken om monsters te doden. Voorbeelden van skills zijn zwaardvechten, magie, alchemie en monsterkennis.

Synoniemen, volkstaal en eufenismen

Nederlandse vlag Vaardigheid


          

Woordenboeken:

Gerelateerde websites

Externe linkBeschrijvingTaal
GameChangers: 5 Positieve vaardigheden van gamen Gamen verschijnt vaak in de media als een gevaarlijke activiteit waar gameverslaving om de hoek loert. Toch heeft gamen, als je met mate speelt, voordelen en kan je er verschillende vaardigheden mee ontwikkelen of verbeteren. Nederlandse vlag

Hashtags