Cyborg

Wat betekent Cyborg?

Woordenboek Publicatie Cyborg op 09 november 2022

Cyborg


Cyborg - combinatie van man en machine
Cyborg combinatie van man en machine

Een cyborg is iemand die deels uit machine en deels uit mens bestaat. Het woord cyborg bestaat uit een vermenging van de woorden cybernetisch en organisme. In 1960 werd het woord cyborg voorgesteld om een mens te beschrijven, waarvan fysiologische functies worden geholpen door kunstmatige middelen (biochemische of elektronische aanpassingen.

Cyborgs komen vaak voor in science fiction, waarin de technologie ver is gevorderd. De mensen die hun lichamen verbeteren met technologie krijgen in science fiction vaak bovenmenselijke vaardigheden.

In science fiction wordt ook de donkere kant van de cyborg beschreven. Cyborgs kunnen gezien worden als een metafoor voor de ontmenselijking en de bedreigingen van technologie.

Voorbeelden cyborgs in science fiction

In het boek Cyborg van Martin Caidin uit 1972 wordt de astronaut Steve Austin na een verwoestende crash volledig herbouwd met nucleaire aangedreven prothesen. Dit boek werd verfilmd tot een televisieserie “The Six Million Dollar Man”.

In films als RoboCop (1987) en Star Wars (1977, 1980, 1983) worden mensen zover omgebouwd, dat de mens steeds meer wordt verdrongen. In de film RoboCop wordt een zwaargewonde politieman herbouwd om te dienen als een wetshandhavingsrobot. De cyborg worstelt om zijn geheugen en menselijkheid terug te winnen.

In de Star Wars films is de belangrijkste handhaver van de Galactische keizer, Darth Vader, een cyborg die ernaar streeft de bewoners tot slaaf te maken onder de heerschappij van de keizer.

Robocop - een man omgebouwd naar robot
In de film RoboCop wordt een politieman volledig omgebouwd tot robot, volledig uitgerust met wapens en later zelfs vleugels.

          

Woordenboeken:

Gerelateerde websites

Externe linkBeschrijvingTaal
Britannica: Cyborg Cyborg, term blending the words cybernetic and organism. Engelse vlag
Eubios.info: Cybofree – Cyborgs, Fantasy, Reality, Ethics and Education This paper examines ethical issues associated with cyborgs. A core issue is whether the cyborg body offers a fredom for the fantasies of the mind. It is a freedom that enables the mind to explore into the new environments. To characterize such a cyborg based freedom for fantasy creation, we propose the term "CYBOFREE". Engelse vlag
Wikipedia: List of fictional cyborgs This list is for fictional cyborgs. Engelse vlag

Hashtags

#FantasyWezens   #SciFi