Automaton

Wat betekent Automaton?

Woordenboek Publicatie Automaton op 02 november 2022

Automaton

Meervoud: Automata


Clockwork mechanische robot van World of Warcraft.
Clockwork automaton van World of Warcraft

Een automaton in de fantasy wereld is een unieke variant van een robot of android. Een automaton is een robotachtig wezen, die geactiveerd wordt en draait op een buitenaardse kracht of magie. Automatons komen in diverse fantasy verhalen, science fiction en games voor.

Automaton volgens Wikipedia

Een automaton is een zelfwerkende machine of besturingsmechanisme dat is ontworpen om automatisch een reeks bewerkingen te volgen of te reageren op vooraf bepaalde instructies. Sommige automaten zijn ontworpen om de illusie te geven dat ze op eigen kracht opereren.

Een moderne type van automaton zijn animatronics, die gebruikt worden voor het portretteren van personages in films en pretparken.

Automaton in fictie en scifi

Voorbeelden van automaton in fantasy verhalen, films, games en Scifi:

 • In de boekenserie Emirilia van Michael Chatfield, worden automatons ingezet als bewaking, reparatie bots, soldaten. De automatons zijn gemaakt door een ras met een eigen kunstmatige intelligentie. Door deze ras terug te brengen naar de virtuele wereld, waar de boekenserie over gaat, krijgt de hoofdrolspeler te maken met automatons.
 • De Autobots zijn een fictief ras van robots die behoren tot de Transformers. De autobots zijn een van de twee groepen uit de Transformers, die bekend zijn van speelgoed, strips en (teken)films. De Autobots komen van de planeet Cybertron. De Autobots zouden zijn gemaakt door Primus, de Transformergod.
 • In het spel World of Warcraft houden goblins zich bezig met mechanische wezens. Daarnaast kunnen robotachtige wezens gebruikt worden als pets voor hunters, mounts (berijdbare dieren) en grote gevechtsrobots. In Outland levert de automaton Fel Reaver menige gamer een snelle dood.
 • In Final Fantasy zijn de Autmatons mechanische wezens die lang geleden gecreëerd werden om de voor ouders van de Lufeniërs te dienen. Na ineenstorten van de Lufenische beschaving, raakten de automaten in verval. De Automatons werden gevonden door de Warrors of Light.
 • In de LitRPG boekenserie Mirror World van Alexey Osadchuk, kan de hoofdrolspeler diverse automatons oproepen om bepaalde aanvallen uit te voeren.
 • In de Amerikaanse sciencefictionfilms Terminator nemen robots onder leiding van de kunstmatige intelligentie Skynet de wereld over, door het inzetten van een soort automatons.

Automatons uit de geschiedenis

Ondanks dat Automatons in de fantasy wereld thuis horen, worden automatons ook beschreven in de geschiedenis:

 • In de geschiedenis van Egypte worden beelden van metaal, steen en hout geanimeerd gedurende religieuze bijeenkomsten. Deze beelden zouden zielen van bepaalde goden bevatten. Door het hoofd van een beeld te bewegen, geven deze beelden boodschappen door van de goden. De farao Hatsheput heeft haar leger naar het “Land of Incense” gestuurd, na overleg met het beeld van Amun.
 • In de Griekse mythologie heeft Hephaestus diverse automata gemaakt in zijn werkplaats, waaronder Talos, de kunstmatige man van brons.
 • King Alkinous (Grieks) had meerdere bewakingshonden in dienst die gefabriceerd zijn uit goud en zilver.
 • Aristotle geeft aan dat Deadalus kwikzilver heeft gebruikt om zijn houten beeld van Venus te laten bewegen. Daarnaast werd kwikzilver gebruikt om zijn beelden te laten praten.
 • Koning Solomon (Joods) gebruikte zijn intelligentie om zijn troon uit te dorsen met mechanische dieren, die hem begroeten wanneer hij zijn troon besteeg. Daarnaast plaatste een mechanische roofvogel een kroon op zijn hoofd en een mechanische duif haalde een rol perkament op. Een gouden leeuw hielp Koning Solomon om de troon makkelijker te bestijgen.
 • Ongeveer 400 jaar voor Christus, leefde een mechanische engineer met de naam Yan Shi, die meerdere automata heeft ontwikkeld. Hij ontwikkelde een mechanische mensachtige robot.
 • In het boek “Book of Knowledge of Ingenious Mechanical Devices” uit 1206, beschreef Al-Jazari een ingewikkeld programmeerbare mensachtige automata.
 • De Chinese auteur Xiao Xun beschreef dat mede dankzij diverse automata, in de vorm van tijgers, diverse paleizen van Khanbaliq (Yuan Dynasty) is vernietigd.
Gevechts robot, de automaton die je beschermt tegen je vijanden.

Synoniemen, volkstaal en eufenismen

Nederlandse vlag Automaat
Nederlandse vlag Zelfwerkende machine


          

Woordenboeken:

Gerelateerde websites

Externe linkBeschrijvingTaal
Final Fantasy Encyclopedia: Automaton The Automatons were mechanical beings created long ago to serve the ancestors of the Lufenians. Engelse vlag
Grady P. Brown: Fantasy Automatons In various fantasy stories, there have been their own unique variant of robots and androids known as automatons. Engelse vlag
Thegamer: What You Need To Know About Automatons In Frostpunk, you'll have to micromanage a group of characters and help them survive under awful (and freezing!) conditions. From how much they work to what they'll eat, everything is up to you. Engelse vlag
Wikipedia: Automaton An automaton is a relatively self-operating machine, or control mechanism designed to automatically follow a sequence of operations, or respond to predetermined instructions. Engelse vlag

Hashtags

#FantasyWezens   #RolePlayingGames