Android

Wat betekent Android?

Woordenboek Publicatie Android op 08 april 2023

Android


Androïde
Androïde

Een androïde (engels: android) is een robot die lijkt op een mens en zich gedraagt als een mens. Alle onderdelen van een androïde is kunstmatig, zonder menselijke of dierlijke bestanddelen.

Een androïde is een wezen dat lijkt op een mens, maar is het niet. Het is een robot met alle kenmerken van de “normale” mens.

Net als cyborgs, automatons en robots komen androïden veelvuldig voor in sciencefiction verhalen, waarin de “verre” toekomst een grote rol speelt. Het hoofdpersoon heeft in deze boeken/films vaak een persoonlijke relatie met androïden.

Voorbeelden androïden in sciencefiction:

 • Data uit Star Trek
 • C-3PO uit Star Wars
 • A.I.: Artificial Intelligence
 • Ex Machina
 • I Robot

Vrouwelijke androïden worden gynoid of fembot genoemd.

Typen androïden

Eric G. Wilson, iemand die de androïde als een synthetische mens beschrijft, heeft bepaald dat er 3 verschillende typen androïden zijn:

 • Mummietype
  Onderdelen zijn gemaakt van dode dingen of stijve, levenloze, natuurlijke materiaal. Hieronder vallen mummies, poppen en beelden.
 • Golemtype
  Onderdelen zijn gemaakt van flexibel, eventueel organisch materiaal, waaronder golems en homunculi.
 • Automaton type
  Gemaakt van een mix van dode en levende delen. Hieronder vallen automatons en robots.

Toekomst androïden

In de wereld zijn er verschillende projecten bezig met het ontwikkelen van een androïde, die:

 • eruit zien als een mens
 • handelt als een mens
 • spreekt als een mens
 • gedraagt als een mens

Met de komst van robotica en artificial intelligence, kun je verwachten dat binnen enkele jaren een volledig en goed werkende androïde kan worden ontwikkeld. In Japan heb je de kans dat je in een hotel of restaurant geholpen wordt door een robot.

Robothoofd met chips
Momenteel is het niet mogelijk om een androïde echt aan het huilen te krijgen. Androïden hebben vooralsnog geen gevoelens.

Synoniemen, volkstaal en eufenismen

Nederlandse vlag Androïde


          

Woordenboeken:

Woordenlijst:

Automaton
Een automaton in de fantasy wereld is een unieke variant van een robot of android. Een automaton is een robotachtig wezen, die geactiveerd wordt en draait op een buitenaardse kracht of magie. Automatons komen in diverse fantasy verhalen, science fiction en games voor. Automaton volgens Wikipedia Een automaton is een zelfwerkende machine of besturingsmechanisme dat […]
Cyborg
Een cyborg is iemand die deels uit machine en deels uit mens bestaat. Het woord cyborg bestaat uit een vermenging van de woorden cybernetisch en organisme. In 1960 werd het woord cyborg voorgesteld om een mens te beschrijven, waarvan fysiologische functies worden geholpen door kunstmatige middelen (biochemische of elektronische aanpassingen. Cyborgs komen vaak voor in […]

Gerelateerde websites

Externe linkBeschrijvingTaal
Wikipedia: Android (robot) An android is a humanoid robot or other artificial being often made from a flesh-like material. Engelse vlag
Wikipedia: Androïde Een androïde is een, kunstmatig gemaakte, op een mens gelijkende entiteit. Nederlandse vlag
Wikipedia: List of fictional robots and androids This list of fictional robots and androids is chronological, and categorised by medium. Engelse vlag

Hashtags