Achievement 

Wat betekent Achievement ?

Woordenboek Publicatie Achievement  op 29 maart 2023

Achievement 


Vrouw viert met een beker
Vrouw viert met een beker

Achievements (Nederlands: prestaties) zijn een soort beloning in games voor het volbrengen van een specifieke uitdaging of het bereiken van een mijlpaal. Het halen van deze achievements is voor de speler uitermate opwindend en ze zijn vaak gewoon leuk om te halen.

Afhankelijk de game, soort achievement en de bedenker van het boek, levert de achievement soms iets extra’s op, bijvoorbeeld

  • Bij het verslaan van 100 battle pets, de speler krijgt naast de achievement een pet (soort compagnon) cadeau.
  • Bij het doden van een godheid, krijgt de speler de titel “Godskiller”.
  • Bij het leren van een nieuwe vaardigheid, kan de speler een voordeeltje bij het uitvoeren van de betreffende vaardigheid.
  • Bij het verslaan van een eindbaas op een speciale manier, krijgt de speler een mooie mount (dier waarop de speler kan rijden).
  • Bij het bezoeken van alle watervallen in de game, krijgt de speler een extra punt bij een karaktereigenschap.

Door achievements toe te voegen in games, wordt de speler meer betrokken. Zeker wanneer je als speler een achievement krijgt voor iets te voltooien, zonder dat je weet dat aan deze prestatie een achievement is verbonden. Spelers zullen met achievements meer geneigd zijn om een bepaald doel na te streven. Achievements hoort bij de karaktervorming van de speler.

Mensen die er alles aan doen om bepaalde achievements te halen, worden achievement hunters genoemd.

Voorbeelden achievements

  • In de boekenreeks “The Way of the Shaman” haalt het hoofdkarakter een achievement door als eerste een eindbaas van een dungeon te doden. Samen met zijn medespelers krijgt hij de achievement “First Kill” voor die betreffende eindbaas. Deze titel levert grote voordelen op voor een guild, wanneer hij zich aansluit bij de betreffende guild.
  • In World of Warcraft kun je muntstukken opvissen in een fontein in Dalaran. Als je alle verschillende muntstukken hebt opgevist, dan krijg je de achievement “A Penny For Your Thoughts”.
  • In het spel Garry’s Mod kun je de achievement “I’m the Real Garry!” krijgen, wanneer je op dezelfde server speelt als de maker van het spel. Deze achievement is bijna onmogelijk om te krijgen, aangezien de echte Garry nooit online is.
Achievement The Longest Day
De achievement “The Longest Day” kun je halen door alle dagelijkse pet battle quests van de verschillende pet battle masters te spelen. Als beloning krijg je een “Marked Flawless Battle Stone”, waarmee je je pet kan verbeteren qua level.
Behaalde achievement points in World of Warcraft
In World of Warcraft heb je honderden achievements die je kan krijgen.

Synoniemen, volkstaal en eufenismen

Nederlandse vlag Prestatie
Nederlandse vlag Trofee
Engelse vlag Trophy


          

Gerelateerde websites

Externe linkBeschrijvingTaal
Ludogogy: Game Achievements Achievements in life are a way to commodify what we’ve accomplished. Engelse vlag
TheGamer: The Most Difficult Achievements In RPGs When booting up a brand-new RPG, you already know you're about to be in for a ride and that your next stop won't be for a while. Engelse vlag
Wikipedia: Achievements (video games) In video gaming, an achievement (or a trophy) is a meta-goal defined outside a game's parameters. Engelse vlag

Hashtags

#Gaming